So, 28.Apr.2024 - 13:35
Aile ve Saglik Kitaplari

7/24 Anneye Güvenli Bağlanma

Sabiha Paktuna Keskin
Boyut’tan Annelik Akademisi disizine Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin'in kaleminden yepyeni bir rehber kitap ekleniyor: 7/24 Anneye Güvenli Bağlanma...   Sosyalleşmenin olmazsa olmazı olan ben ve sen farkındalığı, dolayısıyla diğerlerine güvenin temeli 0-7 yaşlar arasında atılır. Bu temelin harcı ise anneye güvenli bağlanmadır. Diğerlerine güven duygusunun kazanılması; bireyin kendi ve çevre farkındalığı kazanması ve özgüvenin ön adımıdır. Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin; kimlik ve kişilik gelişiminde hayati önem taşıyan bu evrelerde çocuklarının güvenli bağlanmayı gerçekleştirebilmesi için annelere rehberlik ediyor. Çevre ve genlerden zihin okumaya, kimlik gelişiminden güvenli annelik metodunun uygulanışına kadar çocuk gelişiminde güvenli bağ kurmanın yollarının adım adım anlatıldığı kitap, 144 sayfadan oluşuyor. Güvenli Annelik Metodu uygulamasından önce yaşanan sorunlar, uyguluma ile başlayan değişiklikler ve uygulama sonrası çocuklarıyla güvenli ve doğru iletişim kuran annelerin anlattığı kendi hikayeleri de yer alıyor. Hitler gibi tarihe yön veren kişilerin çocuklukları ise örnek olarak seçilmiş ve anneleriyle ilişkileri inceleniyor.   Çocuk Sağlığı ve Gelişimi gibi önemli konularda Türkiye’nin önde gelen profesörlerinden olan Sabiha Paktuna Keskin; verdiği bilimsel bilgilerle de anneleri bilinçlendiriyor. Rahat okunabilen kullanışlı boyutu ile7/24 Anneye Güvenli Bağlanma; başta anneler olmak üzere; 0-2 yaştan itibaren çocuklarda kimlik ve kişilik gelişimi sırasında oluşturulacak güvenli bağlanma metodu konusunda, doktorlar ve eğitmenlere de rehberlik edecek bir eser.
ISBN: 9789752310261
Yayın evi: Boyut Yayinlari
9,90 €

Weitere Informationen

Pediatrist-pediatrik nörolog Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, içe kapanma, konuşma gecikmesi, anneye aşırı tepki, uykusuzluk, beslenme sorunları, banyo, tırnak ya da saç kesimine aşırı tepki gibi kontrolü zor davranış sorunları yaşayan ve hatta bazı otistik davranışlar sergileyen çocukların anneleri için, ''7/24 Annelik Metodu'' adıyla yeni bir yöntem geliştirdiklerini açıkladı. 

Annenin çocuğuna aktardığı şartsız güvenin, birey olabilmenin ve diğerleriyle ilişki kurabilmenin ön şartı olduğunu belirterek, anneye güvenli bağlanması gerçekleşmeyen çocukların gelişiminin durduğunu, hatta gerilediğini söyledi. 

''Güvensiz bağlanma varlığında çocuğun anneyi taciz etmesi ya da çocukta ortaya çıkan gelişme geriliğinin çocuğun anneden koparılmasıyla iyileşeceği'' şeklindeki yanlış kanaatin yaygınlığına dikkati çeken Keskin, bu durumda zaten güvensiz olan bağın daha da koparılarak, sorunun telafisi imkansız boyuta taşındığını kaydetti. 

Çocuğun isteklerini bizzat annesinin yapmasını talep etme ya da tamamen anneden vazgeçerek içe kapanmasının ve hatta otistik davranışlar göstermesinin nedeninin güvensiz anne çocuk bağı olabileceğinin altını çizen Keskin, dolayısıyla bu durumdaki bir çocuğu anneden koparmanın çocuktaki gelişme geriliğini gidermek yerine gerilemeyi hızlandırdığına işaret etti. 

Keskin, kendi tecrübelerine dayanarak çocuğun 3 yaşından önce anneden huzur içinde ayrılabildiğine şahit olmadığını söyledi. Keskin, zamanın değiştiğini ifade ederek, ''Annelerin entelektüel gelişmeleri onların çocuk kavramını değiştirdi. Üstelik azalan çocuk sayısı mükemmeli yaratma içgüdüsünü depreştirir oldu. Çocuk yetiştirmek mobilya şekillendirmekle eş tutulur oldu. Sonuçta anne çocuk ilişkisi gerildi. Bu algı değiştirilmeli, anneye çocuk beyni yalın ve gerçekçi anlatılmalıydı. Anne çocuğun gelişme aşamalarını bilmeli, onun dilini çözebilmeli, ihtiyaçlarını fark edebilmeli ve anında karşılamalıydı.  ''Etkinliği istatistiksel olarak gösterilen metoda göre, çocuğun kendini ifade etmesine fırsat verilmeli, bu sabrı göstermek için de sıcak, sevecen ve anlayışlı olunmalı'' diyen Keskin, annelerin, çocuklarında gözlemledikleri ve giderek tırmandığına şahit oldukları fakat neden ortaya çıktığına bir türlü anlam veremedikleri sıkıntılarını, ''Oğlum 4,5 yaşında olmasına rağmen konuşmuyordu. Sürekli kabızdı. Saçını kestirmiyordu. Banyo yaptıramıyorduk. Yuvanın kapısında krize girercesine ağlıyordu. 18 aylıktı adına tepki vermiyordu. Bakışlarını yakalamam imkansızdı. Hiç kimsenin hatta benim bile farkında değildi. Yuvaya verdim aşırı hırçınlaştı. Çocuğum benden uzaklaştı. Sütümü dahi reddetti. Kapıları yüzüme kapatmaya başladı..:" dedi.
Bu ürünü alanlar başka neler almışlar?
 
Değerlendirme
Yorum bulunmamaktadır: Yorum yazınız!